Diş Hekimi Seçkin Özeralp
Randevu İçin
+90 212 555 4444
Merak Ettikleriniz
Diştaşı Temizliği (Detertraj)
Diş taşı, diş eti hastalıklarının başlıca sebeplerindendir. Saydam ve yapışkan olan diş taşını (diş plağı) günde iki defa düzenli fırçalamalarımızla dişlerimizin üzerinden uzaklaştırabiliriz. Diş bakımımıza özen göstermez, bu fırçalamayı düzenli sağlayamazsak plak tükrüğümüzün etkisiyle sert, pürüzlü, yarı geçirgen ve diş yüzeyine yapışan bir maddeye dönüşür.
Diş taşı dişin üzerine yapıştıktan sonra düzenli olarak bunun üzerinde bakteriyel diş plağı oluşur. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Bundan sonra diş plağı diş gibi yüzeyi cilalı olan bir yere değil de tartar gibi pürüzlü sert bir yüzeyin üzerine biriktiği için fırçalamalar sonucunda da uzaklaştırılamayacağından gün geçtikçe kalsifiyeleşerek artacaktır. Geçirgen yapısı sebebiyle üzerindeki bakterilerden sızan zararlı maddeler diş eti içerisine ulaşarak diş etinin dişe yapışmasını sağlayan liflerin uzaklaşmasını ve sonuç olarak diş etinin çekilmesine neden olur. Daha ilerideki zamanlarda ise bu zararlı maddeler kemiğe kadar ulaşarak dişi kemiğin içerisinde tutan dokuları ve alveol kemiğini etkiler. Daha sonra kemik kaybı yaşanır.
Beslenme şeklimiz diş taşı oluşumunda kesinlikle etkilidir. Karbonhidratlı, nişastalı, şekerli, yapışkan ya da asitli maddelerin tüketilmesi ve etkin bir biçimde ağızdan uzaklaştırılmaması diş taşı oluşumunu kolaylaştırır.
Diş taşı bir kere oluştuktan sonra diş fırçalama ile ağızdan uzaklaştırmak çok zordur. Diş etleri önceden bizlere bazı belirtileri verir. Hafif kızarık, ödemli , dokunduğumuzda kanayan diş eti, diş eti hastalığının habercisidir.
Bu dönemde sabah akşam düzenli fırçalama ve gargara yaparak kişi kendi bakımıyla diş eti hastalığını uzaklaştırabilir. Bu dönemde müdahale edilmez ise bakteriyel diş plağı diş taşı haline dönüşürse kişinin kendi çabası ile dişten uzaklaştırması mümkün olmaz. Bundan sonra kesinlikle bir diş hekimine müracaat edilmesi gerekmektedir.
Diş hekiminiz bir takım ultrasonik cihazlarla periodontal aletler kullanarak anestezi ve uyuşturmaya gerek duymadan diş taşını ağızdan uzaklaştırır ve diş yüzeylerinde parlak cilalı yüzeyler oluşturur. Diş eti iltihabını oluşturacak tüm etkenleri ortadan kaldırır. Kişi bu uygulamadan sonra rahat ve ferahlatıcı nefes alımına kavuşur. Bundan sonraki süreçte kişinin hijyen bir şekilde ağız ve diş bakımını yapması ile korunma sağlanır. Dişler fırçalandığı halde diş taşları oluşabildiğinden kesinlikle 6 ayda bir diş hekiminin ziyareti yapılmalıdır.