Diş Hekimi Seçkin Özeralp
Randevu İçin
+90 212 555 4444
Tedavi Sonrasında dikkat edilmesi gerekenler
İmplant Cerrahisi Sonrası
İmplant sonrası ağzınızda tampon varsa oynatmadan 30 dakika yerinde tutmaya çalışın. 2 saat hiçbir şey yemeyin ve mümkünse içmeyin.
Gerekiyorsa 30 dakika sonra su içilebilir.Operasyon sonrası 24 saat boyunca tükürüğünüzde kan görmeniz normaldir. Operasyon sonrası 2 gün süreyle sıcak yemek ve içecekten kaçınılmalıdır,
Operasyon bölgesi iyileşme tamamlanana kadar hassastır. Kurcalamayın, çekiştirmeyin, elinizi değdirmeyin sadece çiğneme yaparken operasyon bölgesini koruyun.
Dikişler alınana kadar (1-2 hafta sonra alınır) operasyon bölgesine fırça değdirmeyin. Bu süreçte antiseptik gargaralar kullanılabilir bu hijyenin sağlanması için yeterlidir.
İlk 2 gün operasyon bölgesine buz kompres uygulanabilir. 10 dakika süreyle uygulanıp 5 dakika dinlendirilip uygulamaya devam edilmelidir.
Uzun süre aralıksız soğuk uygulamak soğuk yanıklarına sebep olabilir.
Sigara içilmemesi önerilir.
Protez Sonrası
Protez hakkında fikir sahibi olmak için onu kullanmak gerekir. Yeni proteziniz nereye koyarsanız oraya alışır. Ağzınıza koyarsanız ağzınıza, cebinize koyarsanız cebinize alışır.
Yeni protezinizi ağzınıza taktıktan sonra bir süre tükürük salgınız çoğalabilir ve daha çok yutkunmak zorunda kalabilirsiniz.
Eğer genel sağlığınız, dişetleriniz ve kemik yapınız normal ise yaklaşık üç hafta sonunda protezinize alışacaksınız.
Alt proteze alışmak üst proteze alışmaktan daha güçtür.
Protezi taktıktan sonraki ilk bir kaç gün yadece yumuşak ve yapışmayan besinleri yemenizi tavsiye ederiz.
Protezinizi sabah ve akşam bir diş fırçası ve sabun ile fırçalayınız. Yemeklerden sonra protezinizi sıcak olmayan su ile çalkalayınız. Piyasada satılan temizleme tabletlerini de kullanmanızı öneririz.
Protezinizi temizleme amacıyla ağzınızdan çıkarttığınız zamanlar hariç daimi olarak kullanın. Uyurken çıkartmanız söylendi ise geceleri bir bardak suyun içinde bırakın.
Beyazlatma (Bleaching) Sonrası
Beyazlatma sonrası beyazlama reaksiyonu bir hafta boyunca devam eder. Bu nedenle işlem sonrası diyet uygulanması gerekir. Sigara, çay, kahve, çikolata, kırmızı şarap, vişne, karamel, salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben 1 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Pratik bilgi olarak beyaz bir örtüye döküldüğünde leke bırakan yiyecek ve içecekler, dişleriniz içinde leke bırakıcı olabilir.
Beyazlatma işlemi sonrasında 24 saat içinde anlık hissedebileceğiniz hassasiyetler olabilir. İşlem sonrasında 24 saat süreyle 8 saatte bir alacağınız ağrı kesici bu hassasiyeti azaltacaktır. Bu hassasiyetleri asitli içecekler, çok sıcak veya çok soğuk alınan besinler arttırabilir. Hassasiyet tamamen geçici bir durumdur ve hassasiyet olması normaldir. Klinik ortamında uygulanabilecek olan flor jelleri bu hassas dönemin rahat geçirilmesini sağlar.
Beyazlatma işlemi uzun vadede geri dönüşümü olan bir yöntemdir. Bundan dolayı dişlerinizin temizliğine aynı şekilde özen göstermelisiniz. Aşırı miktarda çay, kahve ve özellikle sigara tüketimi bu dönüşümü hızlandırabilir.
Diş Çekimi Sonrası
Ağzınızda duran tamponu oynatmadan 30 dakika yerinde tutmaya çalışın.
İki saat hiçbir şey yemeyin ve mümkünse içmeyin. (sigara dahil). Gerekiyorsa 30 dakika sonra su içebilirsiniz.
Dişin çekildiği gün sıcak hiçbir şey yemeyin ve içmeyin.
Sigara dumanı 60’ C dir ve bazen kanamayı arttırabilir.
Normalde dişin çekildiği gün veya ertesinde ağrı hissedilmez. Genellikle iltihaplı veya zor çekilen dişler ağrı meydana getirebilir.
Çekim sonrası 24 saat boyunca tükürüğünüzde kan görmeniz normaldir.
Eğer sızıntı şeklinde kanama olursa ağzınızı temiz soğuk su ile birkaç kez çalkalayın. Eğer sızıntı şeklindeki kanama 30 dakikadan fazla devam ederse haber verin.
Dental Anestezi Sonrası
Diş tedavinizin herhangi bir safhasında hekiminiz tarafından lokal olarak anestezi uygulanmışsa, uyuşukluk hissi geçene kadar dikkat etmeniz gerekenler;
Uyuşukluk hissi anestezi yapıldıktan sonra ortalama üst çenede 2 saat, alt çenede ise 4-6 saat kadar sürebilir.
Uyuşukluk hissi geçene kadar yemek yenmemelidir. Yemek yemeğe çalışmak uyuşuk olan bölgenin farkında olunmadan ısırılmasına sebep olur. Eğer yemek yemeniz gerekiyorsa sıvı gıdalar tüketebilirsiniz. Bu aşamada çok sıcak veya çok soğuk olan gıdalar yine farkında olunmadan uyuşuk bölgenin yanmasına sebep olabilir.
Uyuşuk olan bölgeyi kontrol amaçlı ısırmaya çalışmayınız.
Anestezinin etkisi azalmaya başladıkça, karıncalanma tarzı bir his duyabilirsiniz, bu normal bir seyirdir.