top of page

Diş İpi Kullanma Eğitimi

Diş hekiminizin tavsiyesi ile diş fırçası ve macununa ek olarak bu malzemelerle temizlenemeyen bölgeleri temizleyebilmek için diğer temizleme maddeleri kullanılmaktadır. Diş ipleri ise bunlar arasında en sık kullanılan malzemedir.

 

Diş fırçası ile temizlenemeyen bölgelerde dişlerin ara yüzlerinde diş ipi kullanımı gerekmektedir. Yine sabit köprülerin gövde altları için özel diş ipleri üretilmiştir. Bu ürünler ağız bakımında önemli rol oynamaktadır. Dolgu ve protez dişlerin ara yüzleri özellikle diş ipi kullanılarak mutlaka temizlenmelidir. Bu tür ortamlarda yiyecek birikimi ve diştaşı oluşumu artmakta ve dolgu altı çürüklerine diş eti rahatsızlıklarına yol açmaktadır.

 

 

Diş ipleri her iki elin baş parmakları veya işaret parmakları arasında gergin tutularak dişlerin arasına girilip, temizlenmesi şeklinde uygulanır. Köprü gövdelerinde ise gövde altına girebilecek şekilde üretilmiş iplerle gövdenin altı temizlenir. Dişipi kullanırken dişetini tahriş etmemeye özen gösterilmelidir. Bu tür ürünlerle yapılan temizliğin yanı sıra 6 aylık periodik hekim kontrolleri mutlaka yaptırılmalıdır. 

 

 

1. Yeterli diş ipi kullanın. 45 santimetre uzunluğunda ip koparın. Kulağa uzun gelebilir ama, bir dişten diğerine geçerken temiz bir bölümü kullanmanız gerekecektir.İpin büyük bir kısmını bir elinizde, tercihinize göre orta parmağınıza ya da işaret parmağınıza sarın, diğer elinizin orta parmağı ya da işaret parmağına da az miktarda bir ip sarın. (Orta parmağınıza sararsanız, işaret parmağınız serbest kalır ve ipi yönlendirmede kullanabilirsiniz.)

 

2. Dişlerin arasında kaydırarak geçirin. Zikzak hareketle ipi dişlerin arasına nazikçe kaydırırn ve ipin dişlerin arasına hızla geçmemesine dikkat edin. Diş ipini dişin etrafına sararken bir C şekli oluşturun. Daha sonra diş ipini diş eti çizgisinden dişin üst kısmına doğru dikkatlice kaydırın.

 

3. İpi parmaklarınızda aktarın. Bir dişten diğerine geçerken, daha fazla ip tuttuğunuz elinizdeki parmaktan temiz bir kısım ip açın ve diğer elinizdeki parmağa kulanılmış olan ipi sarın. Baş parmağınızı rehber olarak kullanın.

 

4. Her iki tarafa da ulaşın. Her dişin arka tarafını da iple temizlemeyi unutmayın.

 

 

Doğru tekniği uyguladığınız sürece, kullandığınız diş ipinin tipi kişisel tercihinize kalmıştır. Seçim yapabileceğiniz çok çeşitli diş ipi tipleri mevcuttur ve hatta kendi ihtiyaçlarınızı ve aile üyelerinizin ihtiyaçlarını karşılayan çeşitli tiplerde diş ipleri seçebilirsiniz. Her iki şekilde de, doğru tekniği uygulamak dişlerinizin arasında kalan yiyecek parçacıklarını ve bakteri plağı birikimini temizlemenize yardımcı olur ve ağız sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olur.

bottom of page