Diş Hekimi Seçkin Özeralp
Randevu İçin
+90 212 555 4444
Merak Ettikleriniz
Çocuklarda Ağız Bakımı
Bebeklerde ağız bakımı doğumdan itibaren başlamalıdır. Her ne kadar dişler yoksa da ağız temizliği çok önemlidir. Bebek emdikten sonra ağız temiz bir tülbent veya gazlı bezle silinmelidir. Bebeklerde ilk dişler 6-12 ay arasında sürer. İlk dişlerin sürmesiyle birlikte dişte çürük yapan mikroorganizmalarda ağız boşluğuna yerleşirler bu sebeple dişlerin sürmesiyle birlikte ağız bakımı daha da önem kazanır. Dişleri süren çocuklarda günde en az 1 defa dişleri temiz bir tülbent ya da gazlı bezle silmek gereklidir.
Çocuklar 2-3 yaşlarına gelince diş fırçalanmaya başlar. Bu aşamada önce çocuk diş fırçalamalı, ardından anne kontrol etmelidir. Diş macununun içindeki flor, yutulduğu taktirde toksik (zehirleyici) etki gösterir. Çocuklar için özel üretilen macunlarda flor oranı düşürülmüştür. Yine de çocuklarda çok az macun kullanılmalı ve macun yutulmamalıdır. Çocuklarda kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş fırçalar da kullanılmalıdır. Çocuklarda ilk daimi dişler 6-7 yaşlarında çıkar. Önde çıkan kesici dişler anne-babalar tarafından kolayca fark edilir. Bununla birlikte en arkada çıkan birinci azı dişleri fark edilmez ve süt dişi ile karıştırılır.
Bu dişlerin bakımı ihmal edilirse kolayca çürüyüp çekilebilir. Bu dişler tekrar gelmeyecektir ve çekilirse dişlerde ciddi biçimde bozulmalar olacaktır. Çocuklarda azı dişlerinin korunması için yapılabilecek işlemlerin başında fissür örtücü uygulaması gelir. Diş cilası da denen bu işlemde azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan doğal çatlaklar akışkan bir dolgu maddesi ile sıvanır ve çürük oluşumu engellenmeye çalışılır. Bu işlem ağrısızdır ve dişte oyma ve aşındırma yapılmadan uygulanır.