top of page

Gebelik (hamilelik) sırasında diş tedavisi yapılabilir mi?

Gebelik (hamilelik) döneminde diş tedavileri için en ideal dönem hangisidir?

Gebelik (hamilelik) sürecinde hangi diş tedavileri yapılamaz?

Gebelikte (hamilelikte) dişler için anestezi yapılabilir mi?

Gebelikte (hamilelikte) dişler için antibiyotik kullanılabilir mi?

Gebelikte (hamilelikte) diş ve dişeti enfeksiyonlarına bağlı olarak kullanılan ilaçların sakıncası var mıdır?

Gebelik (hamilelik) döneminde diş röntgeni zararlı mıdır?

Gebelik (hamilelik) gingivitisi nedir?

Gebelik (hamilelik) dişeti iltihabı nedir?

Gebelik (hamilelik) tümörü nedir?

Gebelik (hamilelik) süresince oluşan ağız kuruluğunun nedeni nedir?

Gebelik (hamilelik) süresince tükürük miktarında oluşan artışın nedeni nedir?

Sık bulantısı ve kusması olan gebelerde dişlerde aşınma olabileceği doğru mudur?

Diş çürükleri hamilelikte daha mı çok oluşur?

Bebeğin diş sağlığı için alınması gereken önlemler var mıdır?

”Her doğumda bir diş kaybedilir” düşüncesi doğru mu?

Please reload

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı

Hamileler için 3-6 aylar arası diş tedavileri ve rutin diş taşı temizlikleri için en uygun zamandır. Ağrı yapan, rahatsızlık veren bir problem var ise, hamile jinekolog ve diş hekimi birlikte tedaviyi programlayarak ağrının ortadan kalkması sağlanmalıdır. Ancak, acil olmayan tedavilerin hamileyken yapılması pek tercih edilmez.

 

Hamilelikte ağzımız hormon seviyelerindeki ani artış sebebiyle dişeti iltihaplarına eğilimlidir. Eğer dişetlerindeki besin artıkları (plak) tam olarak temizlenemezse kolayca gingivitis (kırmızı, şişkin, kanamalı dişetleri) oluşabilir. Ciddi dişeti rahatsızlıkları olan hamile kadınlarda ise erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riski vardır. Bunun hiç oluşmamasını sağlamak, doğru ve etkin bir şekilde diş fırçalamak ve diş ipi kullanımıyla mümkündür.

 

Genelde sabah bulantıları olan ve sık sık kusan hamilelerde ağız içindeki asidik ortam dişlerde aşınma ve hassasiyetlere sebep olabilir. Bunu engellemek için ağız gargaraları veya en azından ağzın sık sık su ile çalkalanması önerilir. Bundan da etkin ve doğru fırçalama ile kurtulmak mümkündür.

 

Fakat kusmanın hemen arkasından ağızdaki ortamın asitliği maksimuma ulaştığından bu sırada dişleri fırçalamak mine yüzeyinde aşınmalara sebep olur. Yapılması uygun olan kusmadan sonra ağzı bol su ile çalkalayıp 20-30 dk bekledikten sonra dişleri fırçalamaktır. Hamilenin sürekli diş fırçalamaktan midesi bulanıyorsa su ile bol bol çalkalayarak ağzından asidi uzaklaştırmasının bile büyük faydası vardır.

 

Hamileliğiniz süresince bebeğinizin dişleri için kaçınabileceğiniz birkaç şey vardır.

 

Enfeksiyonlardan uzak durun. Bir virüs veya enfeksiyon nedeniyle ateşiniz yükselirse kan dolaşımınızdaki kalsiyum ve fosfor tuzlarının hassas dengesi bozulabilir. Buda bebeğinizin o dönemde oluşan diş yapısının kalitesini ve miktarını bozabilir.

 

Doktorunuz tarafından bile verilse mümkün olduğunca tetrasiklin içeren antibiyotik kullanmayınız. Tetrasiklin oluşmakta olan süt ve daimi dişleri lekelendirir ve sürdüklerinde renklerinin bozuk olmasına sebep olur. Artık doktorlar bu antibiyotiği pek kullanmamaktadırlar.

 

İyi beslenin. Bu her açıdan olduğu gibi çocuğunuzun diş sağlığı açısından da çok önemlidir.

 

Önemli olan bir başka nokta ise , anne adayının erken doğum yapması durumunda çocuğun dişlerinin de bundan etkilenmesidir. Bunun nedeni dişlerin doğuma yakın zamanda mineralize olan bölgelerinin tamamlanamaması ve çürüğe karşı daha dayanıksız olmasıdır. Erken doğan bebeklerin dişleri daha fazla dikkate ihtiyaç duyar. Vaktinde doğan çocuklarda ise çürüğe daha az rastlanmaktadır.

bottom of page